zakaj ravno prekmurje?

01

prekmurje

Regija, ki se razprostira na območju presahlega Panonskega morja. Mala, pa vendar tako velika. Prekmurska ravnina in Goričko z dvignjenimi griči ponujata nešteto turističnih znamenitosti. Prekmurje je bilo vedno nekoliko odmaknjeno od ostalih regij Slovenije. Prav zaradi tega pa je ta regija tako edinstvena in skrivnostna. Zaznamuje jo verska različnost, pestra zgodovina in izrazito narečje, ki ga uporabljajo nadvse velikodušni in dobrosrčni prebivalci. Na vsakem koraku vas lahko prevzame bogat zgodovinski utrip.

cycling murska sobota
@casarniko

02

goričko

Goričko se ponaša z največjim gradom v Sloveniji. Prav v vasici, kjer stoji grad, pa je včasih bruhal zadnji vulkan na Slovenskem. Na delu kraterja vulkana se danes nahaja doživljajski park, ki je pravo doživetje za vso družino. Od leta 2003 je Goričko tudi zavarovano kot Krajinski park. V evropskem merilu je vključeno v omrežje posebnih varstvenih območij Natura 2000, v katerih se še posebej varujejo redke in ogrožene vrste in življenjski prostori.

Na skrajnem severovzhodu stoji tudi Tromejnik, spomenik, ki zaznamuje mejo med Avstrijo, Madžarsko in Slovenijo. Meja s sosednjima državama pa predstavlja del Železne zavese, ki je v preteklosti delila Evropo na dva dela.

cycling grad goricko
@casarniko

03

murska sobota

Murska sobota je eno od dveh večjih mest Prekmurja, ki ponuja kulturne in naravne znamenitosti. Drugo večje mesto je Lendava. Znano po goricah in vinu. Leta 2015 je bil v Lendavskih goricah zgrajen stolp Vinarium, ki ga imenujejo tudi Panonski svetilnik. Omogoča razgled po štirih državah in predstavlja pravo doživetje. V osrčju Prekmurja pa se nahaja kraj Moravske toplice. V tamkajšnjem termalnem parku še vedno valovijo valovi Panonskega morja, črna, zdravilna in osvežilna termo-mineralna voda, pa že dobrih 50 let blagodejno deluje na obiskovalce.

glavna-foto-Jan-Vitez
@janvphoto

Prekmurje – raj za kolesarje.